canstockphoto26322851

Nu är det sommarlov och du som förälder har möjlighet att på roliga sätt göra skrivandet för ditt barn lite roligare och lättare i framtiden – utan krav och press.  I skolan skriver barn ofta under tidspress eller enligt uppsatta mål och regler. vilket gör att en del tycker det är svårt och jobbigt. De över på att skriva men lär sig inte att skriva. Tänk vad mycket lättare det skulle vara om de faktiskt tyckte skrivandet var roligt och lustfyllt. Ta undan TV-spelen och plattorna och passa på att ha lite mysig kvalitetstid.

1.BÖRJA TIDIGT

Har din 3-åring skrivit en bokstav? Grattis! Fira och påpeka hur kul det är att skriva. Repeat.

2. INVOLVERA BARNEN I VARDAGSSKRIVANDET

Inköpslistor, tack-kort, vykort. Dvs funktionellt skrivande som är till nytta och inte bara för skrivandets skull. Låt dem hjälpa till efter förmåga.

3. LÄS FÖR DINA BARN

Har du hört den förr? Trodde du det inte gällde 12-åringar? Jodå, välj bara böcker över deras egen nivå för att det ska vara fortsatt intressant. En vuxen kriminalroman kanske?

4. FLER ÖNSKELISTOR

Ja, ja alla barn skriver en lista en gång om året, kanske två. Uppmuntra till att skriva önskelista till middag, vilka filmer hen vill se, vart man vill åka på semester osv. Läs igenom tillsammans och prata om önskemålen. Då kan du samtidigt öva på att lyssna och de känner sig hörda.

5. HITTA PÅ SKRIVLEKAR 

På stranden, i bilen, i sommarstugan. Skriv ner alla saker ni ser efter vägen som är blå. Vem kommer först till 5? Kanske man kan få ett glass-pris?

6. GÖR EN SKRIVHÖRNA 

Se till att den är mysig, och att det finns mycket olika pennor, klistermärken, glitter osv för att kunna pimpa upp listorna och vykorten de skriver. Ni kan passa på att pyssla tillsammans.

7. SKRIV MED DEM

Barn lär sig att gilla läsning när man läser för dem, och att skriva när man skriver med dem. Skriv en saga tillsammans – och glöm inte att skicka in den till Smartypants! Kanske blir det er saga vi publicerar nästa år.

 

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sju + 15 =

Besök oss på Facebook