När jag läser nedanstående så undrar jag om det är min personliga kom-ihåg-plan eller om det faktiskt finns någon som behöver veta allt det här?  Det skulle möjligtvis vara någon som också ska göra en bok och behöver veta hur det går till. Eller hur det går till på Smartypants i alla fall.

Till att börja med vill jag flagga för att det blir ingen bok till Halloween som det var tänkt utan nu satsar vi på Julen.

Det här har hänt hittills:

 1. Research av andra spökböcker.

Lånade en hel hög på biblioteket och kom fram till följande:

 • Boken kan inte falla in i 9-12 års kategorin. Böckerna för den ålderskategorin är alldeles för läskiga och nivån är i stil med vuxenböcker.
 • Boken kommer därför rikta sig till 6-9 åringar, beroende på hur lättskrämd man är, det där med spökhistorier är väldigt individuellt bland barn.
 • De bästa historierna i den åldern har runt 1000 ord.
 • De har ett typsnitt som rymmer ca 135 ord per sida.
 • De har 2-3 bilder per saga.
 • I den åldern behöver läskiga historier ha ett lyckligt slut.
 • 64 sidor är en vanlig storlek på böcker i den åldern.
 • Eftersom spökhistorierna behöver revideras vet vi inte hur långa de blir men det får plats minst 6 st.
 1. Offert på tryckkostnad.

Nu när vi vet att 64 sidor är ett bra format behöver vi veta tryckkostnad så vi kan sätta ett pris på boken och se om det är rimligt eller om sidantalet behöver ändras. Vi kör BaltoPrint som vanligt och kom fram till att sidantalet fungerar även ekonomiskt.

 1. Urval av historier.

Genom att gallra bort de som är för läskiga, och sen testa ett gäng på en bunt barn lyckades vi välja ut 6 noveller. De behövde alla revideras för att hålla ihop. Alla sagor kontrollerades efter följande innehåll som behövs för att en spökhistoria ska vara bra.

 • Introduktion / Beskriv huvudperson. Anledning att gilla huvudperson.
 • Beskriv plats
 • Introducera plötsliga händelser
 • Bygg upp nervös känsla som byggs upp tills mötet med det läskiga sker.
 • Spela på det onda i människans väsen.
 • Flera liv kan hänga på huvudpersonens framgång.
 • Upplösning.
 • Hur gick det sen? Lyckligt slut.
 1. Träffa författarna.

Sen var det dags för det roligaste. Att träffa de underbara barn som skrivit berättelserna. Jag satt ner med var och en och de fick hitta på det som saknades i berättelserna. En del saknade huvudperson, en del ett lyckligt slut, någon annan plötsliga händelser osv. Det härliga med barn är att det inte krävs någon längre betänketid, de vet på en gång.

 1. Kontakta föräldrar och skriva avtal

Ja, här börjar det riktiga detektivarbetet med email-adresser och telefonnr osv. Men nu har vi äntligen fått kontakt med alla båda via telefon och mail och har nästan alla avtal påskrivna. Utan ett påskrivet avtal att barnets saga får publiceras kan vi såklart inte gå vidare. Ett kvar…

 1. Revidering av historier och bildsök

Nu behöver historierna skrivas om med den nya informationen som saknades från barnen, och det hjälper jag dem med. Att jag ändrar lite grammatik här och där förändrar inte det faktum att det fortfarande är barnens historia och de har själva hittat på allt innehåll. Sen plockar jag ut bilder som de får välja bland till sin historia. Vi har inga illustrationer i den här boken utan bara artistiska fotografier. Det här arbetet är påbörjat men inte klart.

 1. Förarbete Kickstarter

Projektet har skapats och lagts upp på www.kickstarter.com där boken strax ska börja säljas. Det är lite finlir kvar och filmen behöver en sista finslipning, men nästan klart.

 1. Social media plan

Under de 30 dagar boken ska finnas till försäljning behöver det finnas en plan för vilka dagar man lägger upp vad i social media, och när man skickar ut email. Arbete påbörjat…

 1. Uppdatering hemsida

Innan boken läggs upp på Kickstarter behöver all information på hemsidan vara aktuell. Arbete påbörjat..

 

Så sammanfattningsvis så ska filmen putsas till, hemsidan uppdateras, ett avtal komma in och social media plan göras klar innan boken börjar säljas. Med lite flyt kan det gå på några dagar, och med lite oflyt 2 veckor.

Jo, just det. En framsida har vi ju också lyckats få till.

ghost cover

 

Fortsättning följer.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − sju =

Besök oss på Facebook